Halászléfőző fesztivál
Minden év július második hétvégén kerül megrendezésre.
A hagyományos Bajai Halászlé recept:
Hozzávalók: Hal, hagyma, őrölt pirospaprika, só és víz. Az erősségét a belefőzött, de nem szétdarabolt szárított cseresznyepaprikával lehet szabályozni úgy, hogy aki erősen szereti, az ezt szétnyomja a tányérjában. A jó léhez fejenként fél kg vegyes hal vagy ponty szükséges. Kilónként egy nagyobb fej vöröshagymát, és egy púpozott evőkanál jó minőségű házi őrölt pirospaprikát kell számítanunk.
A
főzés mindig szabad tűzön és bográcsban történik. A halat irdaljuk,
daraboljuk, előre sózzuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és a bogrács
aljára szórjuk. Erre rápakoljuk a halszeleteket, melyek 2-3 ujjnyinál ne
legyenek vékonyabbak. Az apróbb halakat csak felébe vágjuk. Nagyon fontos, hogy
tisztítás közben a pontynak egy garatszervét a „méregfogat” ki kell szednünk
mivel a lé ettől keserű lesz. A halszeletek mellé az összes ehető belsőséget,
az úszó hólyagokat is a bográcsba helyezzük. Miután ez mind megtörtént
felöntjük hideg vízzel.
A mennyiség kg-ként 1.2-1.4 liter. Az a szólás mondás járja, hogy a víz a halat
2-3 ujjnyira lepje el. Otthonunkban a főzés száraz ártéri tűzifa helyett
kereskedelemben kapható gázégő fejjel is történhet, de az igazi nagy élmény a
dunai homokzátonyon uszadék fával. Miután a bográcsot a tűz fölé akasztottuk,
megvárjuk még felhabosodik és amikor a habját a forrással kezdi elveszteni
kanalazzuk bele a fent említett törött paprika mennyiséget. Fontos, hogy ezek
után a levet élénk tűzön folyamatosan forralni kell, fél órán keresztül. Közben
kóstolgatjuk, ha szükséges sót még tehetünk hozzá. A hagyma és paprika
mennyiségre azonban vigyázni kell, mivel ha túl sok a hagyma akkor nagyon édes
lesz és ha túl sok a paprika akkor pedig keserű. Fél óra intenzív forralás után
a lé elkészül, a kimosott hideg tésztára szedjük és fogyasztható. A bajai
tradíció szerint először a levet esszük sok tésztával, aztán külön a halat.
„300 éves város, 300 bogrács halászlé" - Gasztronómiai rendezvény
Baja legnagyobb gasztronómiai rendezvénye a Halászléfőző fesztivál az 1696 decemberében történt várossá nyilvánítási eseményhez köthető. Ekkor kapta I. Lipót császártól a mezővárosi rangot a település.
Az első fesztivál ötletet 1996-ban Béres Béla, a városi művelődési ház akkori igazgatója adta.
Mivel Baja város lakóinak egységes életérzése, hogy minden ünnepet halászléfőzéssel tartanak, így született a szlogen „300 éves város, 300 bogrács halászlé”.
Ez szerint tehát a város, mint egy nagy család ünnepelte meg az alapítást a főtéren 300 bogrács halászlével.
Mivel a várossá nyilvánítás karácsonykor történt, a város címere Ádámot és Évát ábrázolja.