Barion Pixel

Türr IStván kilátó

A Sugovica és a Duna találkozásánál található Türr István kilátó kedvelt célpont egy kellemes hétvégi sétára. A Baja központjából, a halászpartról sétány és kerékpár út is vezet az emlékműig. 

 

Türr István

Baja város talán leghíresebb szülöttje. 1825-ben született. Először szakmát tanult, majd fiatalon beállt katonának. Észak-Olaszországba vezényelték, Piemont tartományba és itt érte a 1948-as Szabadságharcunk. Itt megszervezte a Piemonti magyar légiót, hogy megsegítse a Magyarországon harcolókat. Hazajönni azonban nem tudtak és így csatlakoztak az olaszországi egyesítési háborúhoz.
Itt Garibaldi tábornok szárnysegédje lett. Palermo város ostroma kapcsán hősies viselkedése kapcsán ragad rá az olasz becenév a 
RETTENHETETLEN MAGYAR. Nápoly bevétele után a város polgári és katonai kormányzója lesz. Ezek után az angolok oldalán részt vesz a Krími háborúban, az osztrákok elfogják és halálra ítélik. Csak az angol királyi ház személyes közbenjárása kegyelmeznek meg neki. A kiegyezés után hazajön és részt vesz a világ nagy csatorna építő munkálataiban, a Panama csatorna, majd a Korintossi csatorna építésében.

Türr István emlékét Baja városában számtalan elnevezés őrzi, a Bajai Duna híd, mint Türr István-híd, Türr István Gazdasági Szakközép iskola, Türr István Múzeum, Türr István utca és végezetül a Sugovica torkolatában 1938-ban Miskolci Ferenc műveként felépült Türr István Emlékmű.